Преподаватели

Димитър Сираков

Преподавател по: Контрабас, Бас Китара


Димитър Сираков е роден 1991г. в Асеновград. От 10-годишен започва да свири на пиано, а на 13-годишна възраст започва да свири на контрабас. През 2005 година е приет в НУМТИ "Добрин Петков" - гр.Пловдив със специалност - Контрабас.

По време на следването си се занимава с класическа музика, но открива страстта си и към стиловете от джазовата музика - суинг, бибоп, хард боп и др.. В последствие започва да изучава бас китара и да разширява кръгозора си от стилове с фънк, рок, фюжън и др.

През 2010г. завършва пловдивското музикално училище и е приет в НМА "Проф.П.Владигеров" - гр.София в катедра Поп и джаз музика със специалност - Контрабас - изпълнителско изкуство.

По време на следването си участва в майсторските класове на Милчо Левиев и Петър Славов, организирани от НБУ - гр.София :

  • ,,Концепция на импровизацията''(2010г.) ;
  • ,,Аранжиране и композиция''(2012г.) - завършва със стипендия- награда за активен участник.
  • ,,Импровизация, пърформанс, диалог''(2013г.) - завършва със стипендия - награда за активен участник.

Осъществява студентска практика в Биг Бенда към БНР. Още като студент, в периода на обучението си, започва да се изявява като изпълнител на джаз и поп музика, както на контрабас, така и на бас китара.

През 2014г. завършва бакалавърската си степен в НМА с награда за цялостна музикална дейност - Първа национална награда ,,Проф.П.Владигеров'' в категория ,,Студент - поп и джаз инструменталист''

През 2014г. е приет в НМА ,,Проф.П.Владигеров'' в ,,Теоретико- композиторски-дигигентски факултет'' със специалност ,,Педагогика на обучението по музика'' - магистърска степен, която завършва през 2015г. с пълно отличие, защитавайки магистърската си теза: ,,Съвременен методически подход при обучението по контрабас в различните стилове на джаз музиката''.

Взел е участие в повечето български джаз фестивали, свирил е на една сцена с Милчо Левиев, Антони Дончев, Венцислав Благоев, Васил Петров, Камелия Тодорова, Димитър Льолев, Шели Бърг, Леонид Пташка, Конрад Хъруиг, Креиг Бейли, Двики Дармаван, Лукас Маскиано и други.

Реализирал е записи за БНР и БНТ -Шоуто на канала, Нощни птици и др.